Känn dig trygg i ditt köp med Renghammar Mäklarkonsult

Att köpa

Att köpa bostad är en stor affär. Känn dig trygg i ditt köp.

Renghammar är en liten och personlig mäklarbyrå med lång erfarenhet är en trygghet för både säljare och köpare. Vår roll är opartisk och goda råd är kostnadsfria. Renghammar har trettio års erfarenhet av lyckade bostadsaffärer utan överraskningar. Som köpare har du ett ansvar, men vi hjälper dig med de viktiga frågorna.

Anmäl dig till vårt spekulantregister nedan och få information om boenden som matchar dina önskemål.
Välkommen att fylla i dina önskemål!

Spekulantregister

Anmäl dig till vårt spekulantregister så får du information om bostäder som matchar dina önskemål så fort vi har något på gång.

* Obligatorisk uppgift

Önskemål
-
-
-

Att köpa
Tips till dig som köpare
För oss är det viktigt att du kan känna dig trygg och delaktig genom hela processen. Här får du tips om viktiga steg i köpprocessen.
Förberedelser

En stor del av ett bostadsköp är förberedelserna. Gå igenom dina önskemål och behov. Vilken typ av bostad letar du efter? Hur stort? I vilket område?
Gör en budget och räkna på vad olika lån och amorteringar skulle betyda. Du bör kontakta din bank för att gå igenom dina ekonomiska förutsättningar. Då vet du i inom vilket prisintervall du bör hålla dig inom när du letar bostad. Det kan gå snabbt efter att ha varit på en visning och då bör du ha ett lånelöfte.

Visning

De planerade visningarna visas på hemsidan och på marknadsplatser som tex Hemnet, Boneo och Booli. Förhandsvisningar och privata visningar kan i regel bokas men detta är något som säljaren bestämmer. Mäklaren finns på plats och kan svara på dina frågor. Du får en bostadsbeskrivning med all viktig information om fastigheten som tex. uppvärmningssystem, energideklaration, driftkostnader och vad som ingår.

Det är många som kommer på visningarna så det är viktigt att meddela mäklaren efter visningen om du är intresserad. Mäklaren kommer då att kontakta dig när processen går vidare.

Undersökningsplikt

Som köpare har du enligt lag något som kallas undersökningsplikt oavsett om det är en villa eller en bostadsrättslägenhet. Det innebär att du är skyldig att undersöka bostaden noggrant före köpet. För att känna dig trygg och lära känna din nya bostad bör du låta en sakkunnig besiktningsman undersöka bostaden. Vi hjälper er gärna med att reda ut alla frågor och oklarheter gällande er undersökningsplikt.

Budgivning

Efter visningen kontaktar mäklaren dig för att stämma av intresset. En budgivning innebär att en eller flera som vill köpa bostaden lägger bud och kanske bjuder över varandra tills. En budgivning kan gå fort, därför är det bra att du har lånelöfte klart hos din bank så att du kan delta i budgivningen. Att lägga det högsta budet är inte en garanti att få köpa, utan det är säljaren som i slutändan bestämmer vem man vill sälja till. Andra bud kan även inkomma innan kontraktsskrivningen och säljaren kan då välja att acceptera ett annat bud eller fortsätta budgivningen.

Ett bud är aldrig bindande utan du kan när som helst dra tillbaka ditt bud.
Under budgivningen är det endast mäklaren som vet spekulanternas namn. Vid kontraktsskrivning får köpare och säljare en lista med namn, telefonnummer och adress till budgivarna samt vilka bud som har lagts.

Kontraktsskrivning

Det är vid kontraktsskrivningen som köpet mellan dig och säljaren blir bindande. Innan dess har både köpare och säljare rätt att ändra sig. Först när kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet är affären klar. Innan du skriver på kontraktet, försäkra dig om att du förstår vad som ingår i köpet.

I samband med kontraktsskrivningen betalar du en handpenning, normalt 10% av köpeskillingen. Resten av köpeskillingen betalas på tillträdesdagen. Finns det villkor i köpekontraktet deponeras handpenningen på fastighetsmäklares klientmedelskonto, i väntan på att villkoren i köpekontraktet uppfyllts. Villkor kan exempelvis vara förbehåll för finansiering, medlemsgodkännande i bostadsrättsföreningen eller besiktningsvillkor.

Tillträde

Tillträdet sker antingen på vårt kontor eller hos din bank. Vid tillträdet undertecknas köpebrevet, vilket är den slutliga kvittensen för köpet, samt likvidavräkningar. Även resterande del av köpeskillingen erläggs. När kvittenser erhållits från banken och allt är klart får du nycklar och handlingar som visar att du nu är den nya ägaren.

Har du köpt en fastighet skickas köpebrevet till Lantmäteriet för att registrera lagfarten. Du betalar en procentuell avgift på köpeskillingen för lagfarten.